Zubáč
Zubáč
Zubáč je najväčšia ostriežovitá ryba, ktorá žije v našich riekach a jazerách. Je rozšírený v celej Európe a smerom na východ až k Azovskému moru. Na Slovensku sa vyskytuje dva druhy zubáčov zubáč obyčajný (veľkoústy, podľa najnovšieho označenia) a zubáč volžský. Zubáč obyčajný je väčší, tmavé pásy na chrbte a bokoch nie sú až tak výrazné, ako u zubáča volžského, skôr by sa dalo hovoriť o tmavých škvrnách, ako o pásoch. Dorastá až do 1,3 m dĺžky a 15 kg. Bežné úlovky však spravidla nepresahujú 4 kg. Na jar, pri neresení si stavajú zubáče hniezdo, do ktorého následne samica nakladie ikry a samec ich stráži. Toto stráženie je mu neraz osudné, pretože pri poklese vody hniezdo neopustí a často mu nad hladinu vyčnieva chrbát. Bol som svedkom, ako pytliaci takto nápadných zubáčov (6 - 9 kg) sekali a vyťahovali z vody vylovovacími hákmi (marec - apríl 1999, miesto štrkovecká zátoka pod hrádzou VD Kráľová)...
Malé zubáče sa po vyliahnutí držia v húfoch a živia sa zväčša drobnou živočíšnou potravou až do tej doby, kým sa nepreorientujú na typicky dravý spôsob života. Veľa ich uhynie v zavlažovacích kanáloch, kde na jeseň po vypustení kanála zostanú bezmocne ležať v bahne. Vzhľadom na to, že sú veľmi chúlostivé, akýkoľvek pokus o záchranu a prenesenie späť do rieky nemá význam uhynú po ceste alebo po vypustení.
Zubáč v riekach uprednostňuje hlboké prúdiace vody s tvrdým, kamenistým dnom a dostatkom kyslíka. Hľadať ho treba pod perejami, kde sú vymleté hlboké jamy, pri strmo do hĺbky padajúcich brehoch, ktoré sú vyložené kameňmi, na štrkových valoch, kde sa prúd láme z hlbokej vody a stáča do protismeru. V jazerách sú nádejné najhlbšie partie dna (8 15m). Tu je však potrebné poznamenať, že zubáče sú maximálne náladové ryby, ktorých správanie je nevypočítateľné a je ho veľmi ťažko odhadovať. Preto nasledujúce rady sú len moje odporúčania treba sa pružne prispôsobovať situácii.
Leto:
Na zubáče sa vyberám ráno, nie príliš zavčasu (za tmy), ale na svitaní aby som v pohode videl na udice. V miestach, kde lovím zubáče mám odskúšané, že najviac záberov prichádza od rozodnenia do východu slnka. Potom sú zábery len sporadické a okolo 9:00 už zubáče neberú. Na udicu s olovom a jednoháčikom na pomerne slabom náväzci (0,20) navlečiem beličku a nahodím do stredu rieky. Neviem, prečo sa držia v strede ( nie je tam úplne najhlbšia voda), ale je fakt, že sú tam. Zavesím policajta a na druhú udicu zvyčajne plaváčkujem...
Záber zubáča je pomerne typický policajt poskočí asi 20 cm a zastane. Potom nasleduje jazda asi 10 m a opäť prestávka. Potom už stačí len seknúť a ak nie je zubáč 15 centimetrový, zásek sedí. Seknúť treba tvrdo, zubáč má chrupkovitú tvrdú papuľku a háčik sa do nej ťažko zasekáva.
Nie je to veľký bojovník. Po niekoľkých metroch ťahu sa nechá aj veľký zubáč pokojne otočiť a ťahať ku brehu. Obmedzí sa na občasne poklepanie hlavou zo strany na stranu. Upozornenie pre športových rybárov (C&R) zubáč je veľmi chúlostivý, nikdy ho neberte do ruky, ak to nie je bezprostredne potrebné. Ak je háčik zažratý hlbšie, netrčí z papuľky a je potrebné použiť na vybratie peán alebo odrezať silon a nechať háčik vo vnútri, zubáč na 99% zranenie neprežije!
Jeseň:
Používam plavákový spôsob (10-15g) a beličky. Preplavujem hlboké miesta popri kamenistom brehu, vo vraťákoch a v okolí jám. Je to aktívny spôsob veľmi vhodný na studené dni a aj výsledky sú podstatne lepšie, ako v lete na ťažko. Okolo Vianoc idú dobre pri súmraku na biele strímre.
Výnimky:
Ako som už napísal, zubáč je veľmi nevyspytateľný...
Leto 1995 - na VD Kráľová brali zubáče najlepšie od 1230 do 1400, počas 35 °C horúčav. Vyťahoval som zubáče od 2 do 5 kg spod nôh kúpajúcich sa ľudí.
Zima 1998 zubáče nebrali takmer celý rok, teda pekné zubáče. Týždeň pred Vianocami brali celé dni výsledok 46 zubáčov za týždeň 2-9 kg.
Leto 1999 po dvoch týždňoch bezvýsledného číhania na zubáča prišiel záber a zubáč bol na udici na druhej udici, kde som chytal biele ryby - na burizón (4,3 kg).
Jar 2000 na nakŕmenom mieste, kde som plaváčkoval a chytal biele ryby, prišiel náhly záber na plaváčik. Po pol hodinovom boji sa ukázal zubáč, ktorému háčik s kostňákom padol na chrbát a zasekol sa do ostnatej chrbtovej plutvy.
Upozornenie pre mäsiarov: Zubáč má odporne rozbredlé a smradľavé mäso, v čase neresenia je dokonca jedovaté, podobne, ako u mreny. Absolútne nie je vhodný pre konzumáciu počas celého roka, u človeka vyvoláva nebezpečné kožné ekzémy a impotenciu. Citlivejší jedinci môžu na obsiahnutý neurotoxín reagovať epilepsiou, kómou alebo náhlym záchvatom zúrivosti.
Zubáč volžský / Stizosteidon volgensis /
Je jedným z najznámejších dravcov z čelade ostriežovitých. Žije v riekach ústiacich do Kaspického a Čierneho mora a vďaka vysokej kvalite mäsa sa stal vyhľadávanou pochúťkou na našich stoloch.
Komentáre
Prehľad komentárov
Chcel by som spoznať toho človeka čo hovorí,že zubáč je jedovatý a má smradlavé maso...Naopak..Takú dobrú a chutnú rybu som nejedol ani nepamatám a myslím,že je to najchutnešia ryba aká žije v našich vodách..
riasy
(???????????????, 24. 5. 2011 21:31)
Je pravda ze maso zubaca je pocas neresu jedovate ? :)
A ze zubac ma smradlave maso to nie je pravda , patri medzi tie najlepsie maska. Rytier nasich vod! :)
autorovy članku
(Martin, 7. 3. 2011 18:29)ty si mäsiar z tych Zubačov čo si pustil neprežil ani jeden menej škody spravy ten kto si zoberie 2 Zubače a ide domov ale ty ich za den zničiš 40 ked su pri chuti ja ryby nejem vobec ale zubača zoberiem vždy ak je z vetšej hlbky ako 4 metre a ked mu nechaš 10 metrov tahat rybku tak už mu nepomože nič ani odstryhnutie podla mna narobia viac škody fanaticky viznavači chyt a pust ako ty takzvany mäsiary.
hmmmm
(ivan z vody, 16. 2. 2011 20:31)
Zubáč nie je veľký bojovník? no...
Vždy sa stretávam s podobným názorom... Tento omyl ma na svedomí fakt (ako bolo vyššie uvedené), že sa zubáč bráni vyvrhnutím potravy podobne, ako to robia iné živočíchy (napr.hady).
Zubáče vždy lovím na prívlač s vlascom nie hrubším ako 0,15(dávam šancu BOJOVNÍKOVI)... po takomto spôsobe lovu by už nikdy nikto ani len nenaznačil, že sa zubáč nebráni...
AUTOROVI ČLÁNKU (o "jedovatosti a odpornej chuti jeho mäsa") Osobne si myslím, že ani Sparťan by sa nebránil, ak by som mu cez ústa vytrhol žalúdok a ťahal ho.
Na prívlač som denne chytal cca 3-6 ks 95cm zubáčov... (Ružín- ostrovy)
Čo sa chuti týka, po ostriežovi je zubáč ta najchutnejšia ryba slovenska- možno na jednej úrovni s úhorom... až potom nasleduje pstruh potočný (no nie pstruh chovaný v rybníku)...
autora článku upozorňujem: nepíš aby si písal... skúšaj a podeľ sa o skúsenosti... inak si len karatista teoretik.
ochutnaj a napíš, ako sa ti pozdáva odporne rozbredlé a smradľavé mäso :0)
NEJEM ŽIADNE RYBY V DOBE ICH HÁJENIA! ani ty to nerob!!!... a ak to nerobíš, tak napíš SVOJ názor na kvalitu mäsa a nie nejaké kydy akéhosi nepodpísaného babráka!!!
Petru zdar! ivan
zubac ako delikatesa.
(richard , 2. 1. 2011 20:09)neviem odkial autor zobral skusenosti o konzumacii zubacieho masa !!! maso zo zubaca sa celosvetovo povazuje za jedno z najkvalinnejsich viem o com hovorim poznam sladkovodne ryby a viem dokonca vela aj o ich biologii a som dokonca aj vasnivy rybaruz vyse 30 rokov .
zasek
(cviko, 19. 7. 2010 22:20)zubac je ra ktora nelovi ako stuka zubac hlce rybu naraz a nechavat rybu zazrat napr.aby tahala 10-15m je blbost Ja mam osvedcene na 100% ked mam zaber moiahne 1m a hned zasek ryba je vzdy tam skuste a uvidite ZUbac ma tendenciu po dlhsom tahani nastrahy ked zaciti odpor alebo prekazku v hltane vyvratit aj cely zaludok a nastrahy sa zbavuje preto vela zasekov pri dlhsom tahany ryby je do PRAZDNA dik peto
xxxxxxxxx
(Peter Ch., 19. 7. 2010 15:04)A ešte by ma zaujímalo kolko z tých 46 zubáčov prežilo... a potom že kto je mäsiar...
chyť a ne-pusť
(Peter Ch., 19. 7. 2010 15:01)To že si rybár zoberie domov chytenú rybu, nie je žiadna "mäsiarina". Viete si predstaviť že by to tak robili polovníci? - myslím chyť a pusť :) Už odjakživa sa ryby chovali pre mäso a tak by to aj malo ostat, to len niektorý si robia z rybárčenia šport... Takí by mali chodiť na chovné rybníky... A myslím si, že viacero druhov rýb je dosť háklivých, a po pusení speť do vody aj tak uhynú... Tým pádom môže rybár "chyť a pusť" ZABIŤ aj viac ako 2 ryby denne, lebo môže chytať "donekonečna". Vždy si rybári brávali ryby domov a vždy bolo rýb dosť, takže si myslím, že chyba v nedostatku rýb bude niekde inde... Jednak v organizáciách a možno skorej v pytliakoch... Lebo rybár ktorý si zoberie 2 ryby denne, pre mňa mäsiar nieje, pre mňa je mäsiar ten kto zobere za 1 den viac než 2 ryby, niektorý hlavne po nasadení aj 20 kaprov a to už niesú ani mäsiari, ale skorej pytláci...
Článok
(Ichty, 10. 7. 2010 8:34)Parádny článok, píšeš mi z duše, aspoň par ludí si vie vážiť naše vody a ryby.
Pre nechapavych
(Tominho, 26. 6. 2010 12:57)Vsetci,ktorí nepochopili úryvok o mäsiaroch si najdite v slovniku vyznam slova ironia.. a nepridavajte sem tie hlupe prispevky .. zosmiesnujete sami seba. A k clanku ja osobne som za sportovy rybolov a za setrne spravanie k vsetkym rybam ci ma 15Kg alebo je to par gramova belicka ale na druhej strane nevidim nic zle na tom raz za cas si nejaku rybu odniest aj domov..no vsetko ma mieru tym klasickym mäsiarom by som najradsej pekne klepol po prstoch, lebo tymto tempom tu nebudeme mat v rybnikoch pomaly nic.
zubáč zubatý
(skunque, 24. 11. 2009 22:17)Pravdu vravš, až mi je to divnô. Cez deň, za škaredého počasia dokonca vyhľadávajú korene pri brehoch. 88 cm, 6,7 kg Váh 22.09.2009
ZYBAC VELKOUSTY
(JAN STEFANAK, 7. 10. 2009 19:50)NA TENTO SPOSOB SOM VYTIAHOL Z VODNEJ NADRZY RUZIN NA HRUZA 95CM A 8KG VAZIACEHO ZUBACA
zubac velkousty
(jan , 7. 10. 2009 19:41)moj nazor na lov zubaca je chytat v koryte alebo si najst prekazkunapr.strom vo vode,kemene,hrany rieky a pod.preto lebo zubac ked nelovy tak sa skryva a to je osvedcena metoda vyskusajte to a uvidite ze neklamem.
zubac
(balogh.viliam, 17. 8. 2009 23:07)Ja som pan rybar a ryby domov neberiem ale pravda je taka ze ak si niekdo tu rybicku chyti tak bud nech si ju zobere domov ale nech neplieska s nou o beton ako to vidim a nech sa knej sprava ako k zivemu tvorovi.PS VN kralova ryby najviac pleskace doslova kopu do vody lebo je lenivy sa zohnut nech ostane radsej doma a honi si kokos
aby to nezdochlo
(skunque, 8. 8. 2009 13:23)Zubáč je chúlostivá ryba, ale čo sa týka tej úmrtnosti, tak táto býva zväčša spôsobená jeho nedokonalými vnútornosťami. Zubáč má plynový mdechúr divnej stavby a na rozdiel od ostatných rýb ho nedokáže "odvzdušniť", takže pri ťahaní z väčšej hľbky sa mu mechúr rozpína, až nakoniec doslova potrhá vnútornosti. Keď sa takto vytiahne z vody, vazerá, ako nafúknutý. Keď lovím v hľbke, tak sa snažím nepreháňať to s rýchlosťou zdolávania, zubáč sa aj tak len vezie. Po vytiahnutí to zväčša rozdýcha. Videl som aj majsterka, ktorý takto nafúknutému zubáčovi dával prvú pomoc tým, že mu prepichol mechúr injekčnou ihlou. osud tohto zubáča som ale už neodsledoval.
pre igorka...
(Tomas, 7. 7. 2009 1:53)chlapec moj zlaty asi si nepochopil preco to napisal... si prave kvoli mäsiarom...
Jedovatá ryba????
(Martin, 28. 10. 2011 18:20)